De val van Starbucks in mei 2024: een onverwachte koopkans
Soms zijn de beste investeringsbeslissingen de moeilijkste om te nemen. In mei 2024 crashte het aandeel van Starbucks met bijna 40% in slechts een paar weken tijd. De redenen? Een combinatie van tegenvallende kwartaalcijfers, bezorgdheid over de dalende verkoop in China, gestegen loonkosten en een algemeen pessimisme over de wereldeconomie. Beleggers sprongen massaal van boord, en de koers donderde naar niveaus die in jaren niet meer gezien waren.
Toch zag ik in deze chaos een kans. Starbucks is geen eendagsvlieg en heeft een wereldwijd merk dat diep verankerd zit in de dagelijkse gewoontes van miljoenen mensen. Koffie is geen luxeproduct dat mensen zomaar laten vallen, zelfs niet in economische mindere tijden. Integendeel, voor velen is het een betaalbare verwennerij die blijft meegaan, ongeacht hoe krap de portemonnee zit. Daarom besloot ik om mijn kans te grijpen en aandelen in te slaan, ondanks de negatieve sentimenten op de markt.
Waarom de beslissing om te kopen een gouden zet bleek
Het is nooit eenvoudig om te kopen wanneer de markt in paniek is. Toen ik Starbucks-aandelen kocht, waren de krantenkoppen gevuld met doemscenario’s: “Starbucks verliest grip op de markt,” “Consumenten bezuinigen op koffie,” “Chinese groeidroom voorbij.” Toch was het belangrijk om door de ruis heen te kijken en de fundamentele sterkte van het bedrijf te beoordelen.
Starbucks heeft een ijzersterke merknaam, een trouw klantenbestand en een onwrikbaar verdienmodel. Bovendien had het bedrijf eerder al bewezen crisissen te kunnen doorstaan. De pandemie van 2020 bracht het merk niet ten val, en ook eerdere recessies toonden aan dat Starbucks in moeilijke tijden standhoudt. Toen ik de koers in mei zag kelderen, wist ik dat het aandeel overgestraft werd. Beleggers keken enkel naar de korte termijn en negeerden het langetermijnpotentieel.
Fast forward naar vandaag: de markt heeft het vertrouwen in Starbucks herwonnen en het aandeel is sinds die dieptepunten met maar liefst 75% gestegen. Beleggers beseften dat ze overdreven hadden gereageerd en dat de fundamentele waarde van Starbucks nog steeds intact was. Mijn gok bleek een meesterzet, en mijn portefeuille kreeg een flinke boost dankzij dit herstel.
Overwegen om te verkopen: waardering en realisme
Nu Starbucks-aandelen zo sterk hersteld zijn, rijst de vraag: is het tijd om winst te nemen? Hoewel ik het bedrijf nog steeds een sterke speler vind, heb ik geleerd dat waardering er altijd toe doet. Het aandeel is nu veel duurder dan toen ik het kocht, en de koers-winstverhouding is gestegen tot een niveau waarbij toekomstige groei al stevig ingeprijsd zit.
Een aandeel kopen aan een spotprijs is één ding, maar vasthouden aan een aandeel dat duur gewaardeerd is, is iets anders. De markt rekent nu opnieuw op sterke groei, en dat terwijl sommige van de eerder genoemde problemen (hoge loonkosten, China-zorgen) nog steeds niet volledig van de baan zijn. Als belegger is het belangrijk om emotie en bedrijfssympathie aan de kant te schuiven en te kijken naar de harde cijfers.
Daarom overweeg ik nu om mijn Starbucks-aandelen te verkopen. Niet omdat ik niet meer geloof in het bedrijf, maar omdat ik denk dat de markt misschien iets te optimistisch geworden is. In beleggingen geldt: kopen wanneer anderen bang zijn, en verkopen wanneer anderen te enthousiast worden. Het zou niet de eerste keer zijn dat een beurslieveling te hard vooruitloopt op de realiteit en later een correctie te verduren krijgt.
Wat nu? De volgende zet bepalen
Het mooie aan beleggen is dat het geen alles-of-niets-spel is. Ik hoef niet per se al mijn aandelen ineens te verkopen, maar kan bijvoorbeeld een deel van mijn positie afbouwen en de rest laten lopen. Zo neem ik alvast wat winst, maar behoud ik ook een voet tussen de deur mocht Starbucks blijven stijgen. Een andere optie is om de opbrengst te herinvesteren in aandelen die momenteel ondergewaardeerd zijn, net zoals Starbucks dat in mei 2024 was.
Of ik nu daadwerkelijk verkoop of niet, één ding staat vast: deze investering heeft me geleerd hoe waardevol het is om tegen de stroom in te durven gaan. Wie in paniek verkoopt op de bodem, maakt verlies. Wie rustig blijft en fundamenteel sterke bedrijven koopt wanneer ze onder druk staan, kan mooie rendementen boeken. In dit geval was het een schot in de roos – en nu is het tijd om na te denken over de volgende zet.