Is het als belegger mogelijk om de markt te timen?

Het timen van de markt. Er is door de jaren heen ongelofelijk veel over gezegd en geschreven. Heel wat “experten” hebben daarbij te kennen gegeven dat ze erin zijn geslaagd om een manier te vinden om de markt te kunnen timen. Met andere woorden, men kan precies bepalen wat het meest interessante instapmoment is en wanneer men er goed aan doet om uit te stappen… complete nonsens natuurlijk.

Het honderd procent timen van de markt is in de praktijk onmogelijk. Niemand weet precies welke exacte bewegingen de beurs op een specifiek moment zal maken. Toch is het zo dat we niet helemaal in het duister tasten. Er zijn bijvoorbeeld verschillende indicatoren die duidelijk kunnen maken dat de markt over- of ondergewaardeerd is. Wil jij hier graag meer over te weten komen? Dan is het zeker interessant om even de onderstaande informatie door te nemen.

timing the marketWelke indicatoren kunnen helpen om de markt te “timen”?

Laat ons in eerste instantie even kijken naar welke verschillende indicatoren er bestaan die je kunnen helpen om een goed beeld te krijgen van de actuele stand van de beurs en individuele bedrijven. Wanneer we dit doen gaan we vooral kijken naar indicatoren zoals bijvoorbeeld:

  • De Stochastic Oscillator indicator;
  • De Rate of Change indicator;
  • De Money Flow Index indicator;
  • De ADX indicator;
  • Het Pivot Point;
  • De Bollinger Bands;
  • De Fibonacci indicator;
  • De Moving Average;
  • De RSI-indicator;

Dat zijn er best wel wat. Voor elke indicator geldt dat ze op een bepaalde manier kan worden gebruikt om in te schatten hoe het er actueel voorstaat met de beurs en de waarde waarover ze beschikt. In het bijzonder door het toepassen van een combinatie van verschillende indicatoren moet het mogelijk zijn om te bepalen of er bijvoorbeeld sprake is van een globale overwaardering van de beurs of niet. We gaan zeker niet zeggen dat dit niet interessant kan zijn. Toch is het voor elke investeerder belangrijk om zich hier vooral niet blind op te staren.

Zelfs met deze indicatoren is een exacte timing realiseren niet mogelijk

Voor elke indicator die we hierboven voor je op een rijtje hebben gezet geldt dat er zeker en vast iets voor te zeggen valt. Het is dan ook zeker mogelijk dat ze je kunnen helpen bij het bepalen van een actuele waardering van de aandelenbeurs.

Dit gezegd hebbende hoeft een overwaardering van de beurs niet gelijk te betekenen dat er een crash aan zit te komen. Reeds vele jaren roepen tegenstanders van aandelen dat er een grootschalige reset zit aan te komen waarbij de aandelenbeurs volledig in elkaar zal vallen. De kans dat dit vandaag de dag nog gebeurt is echter zeer klein. Dit niet in het minst omdat er verschillende instanties op deze planeet zijn terug te vinden die daar een stokje voor kunnen steken.

Bovendien zijn er ook nog de centrale banken die door het bijdrukken van geld voldoende “inflow” in de markt kunnen realiseren om de beurs draaiende te houden. Of dit een gezonde situatie is laten we in het midden, maar het is wel degelijk de realiteit.

Waarin schuilt het gevaar van de markt willen timen?

Begrijp ons niet verkeerd, investeren in een markt waarvan de algemene trend zegt dat ze overgewaardeerd is brengt uiteraard bepaalde risico’s met zich mee. Mocht er op een zeker ogenblik een grote correctie of zelfs een crash optreden kort nadat je hebt geïnvesteerd, dan duikt de waarde van je portefeuille daardoor uiteraard meteen stevig in het rood. Dit is dus wel een risico die je mee in overweging dient te nemen. Net om dit risico in te perken kiezen heel wat investeerders ervoor om tijdelijk te stoppen met beleggen van zodra de eerste tekenen van een overwaardering een feit zijn. Dat lijkt een verstandige keuze te zijn, maar dat is het in de praktijk eigenlijk helemaal niet.

Eerder op deze pagina hebben we reeds aangegeven dat het timen van de markt ronduit onmogelijk is. Dit zorgt ervoor dat je, je de vraag moet stellen wat je dan precies gaat doen. Een overwaardering van de markt kan immers perfect wijzen op een huidige bullmarket. Dit betekent dat er sprake is van een zeer positief sentiment op de beurs. Binnen een korte periode kunnen verschillende sectoren hierdoor een zeer mooie groei laten optekenen. Wanneer je dan beslist om tijdelijk niet te gaan investeren mis je deze groei en dus ook heel wat potentieel. Niemand weet immers hoelang de bullmarket kan blijven aanhouden en wanneer er precies een correctie zit aan te komen.

Bovenstaande zorgt ervoor dat je in de praktijk door het proberen timen van de markt eerder geld verliest dan geld zal verdienen. In het bijzonder voor lange termijn beleggers geldt ook eigenlijk dat het proberen timen van de markt zo goed als niet relevant is.

aandelenportfolio
admin@aandelenportfolio.be
Als zelfstandig ondernemer was ik tot voor kort overtuigd van één ding: investeren doe je het best in jezelf! Mijn persoonlijke financiële situatie was dus tot enkele jaren geleden volledig afhankelijk van de resultaten van mijn eigen onderneming. Op deze site volg je mijn eerste stappen op de beurs en de uitbouw van mijn aandelenportfolio.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.