Tech & Groei krijgt een dip: onze portefeuille houdt goed stand

In de voorbije maand is er toch wel wat beweging geweest in onze portefeuille. Het meer speculatieve gedeelte kreeg stevige klappen, en ook de hype-stocks waarin heel wat mensen grote posities hadden genomen op zoek naar exuberante groei kregen een stevige tik.

Gelukkig hebben wij ons goed gehouden aan onze core principes, en hebben we deze meest riskante posities af en toe goed getrimd tijdens de exuberante run omhoog. Soms mis je zo de grote winsten, maar daar kunnen we mee leven, natuurlijk. Ons doel is en blijft: als goede huisvader ons kapitaal op een defensieve manier vrijwaren terwijl we op zoek blijven gaan naar bedrijven die we verwachten dat ze de markt zullen outperformen. Ik licht even enkele grote posities toe in zowel de categorie groei en de categorie value.

Groei: Cassava Sciences

Cassava Sciences LogoWe kochten op 6 januari een eerste kleine positie Cassava Sciences: 125 aandelen aan $7,87. Een weekje later kochten we nog eens 75 aandelen aan $8,20. Begin februari ging de koers agressief naarboven op nieuws dat het onderzoek naar hun alzheimer-remedie goede resultaten kon tonen in een recente studie. We besloten om in deze volatiele week onze positie die ondertussen was aangegroeid een beetje te trimmen, en verkochten gelukkig ook op de piek nog 5 aandelen aan $109,98 en 5 aandelen aan $114,90. Ondertussen zakte het aandeel stevig terug tot zo’n $45. We houden nog 191 aandelen over, wat Cassava onverwacht onze grootste positie maakt met een totale waarde van €7.603,95. Zelfs al zakt dit aandeel uiteindelijk naar €0 zullen we hier winst hebben gemaakt door de top van deze run te verkopen. Ook dàt is defensief beleggen, natuurlijk. Ondertussen hopen we voor een parabolische run als er nog eens mooi nieuws zou zijn bij Cassava.

Groei: Alphabet en Facebook

Voor deze tech-giants hebben we de dip gebruikt om bij te kopen. Ondertussen hebben we 4 aandelen Google en 22 aandelen Facebook in handen. Elke dip van zo’n 10% is voor ons een koopkans bij deze boeiende tech-giants waar we verwachten nog vele jaren in te zitten. Ook Amazon past trouwens in deze categorie. Daar kochten we een tweede aandeel, ook tijdens deze Tech-dip.

Value: Ahold Delhaize

We kochten recent Ahold Delhaize: 125 aandelen aan €23,10. Een mooi gespreid bedrijf met activiteiten over zowel de VS als Europa – én met een sterke cashflow. Dit soort bedrijven is in principe ook een goeie hedge tegen een nieuwe crisis. Een grote return mag je hier niet verwachten, maar een goede, steady flow van inkomen wel. Belangrijk! Ik ga ondertussen voor mijn koffie dan maar naar de Delhaize in plaats van mijn normale online koffiewinkel, haha!

Value: Berkshire Hathaway Inc

Onze positie Berkshire Hathaway Inc werd vergroot. We hebben nu 10 aandelen bij DEGIRO met een gemiddelde aankoopprijs van $216,99 en ook nog 16 aandelen bij BINCK met een gemiddelde aankoopprijs van $213,03. We geloven vanzelfsprekend in Warren Buffett, maar zijn ook overtuigd in de hele mindset van Berkshire. Ook deze aandelen zullen we ongetwijfeld nog jaren in portefeuille hebben.

En dus… onze performance.

Overzicht performance 4 april 2021

Zoals je in de grafiek hieronder kan zien hebben we slechts een heel erg kleine dip gekend, door onze mooie spreiding. We brengen ons rendement voor dit jaar op 20,66% – wat natuurlijk heel erg aangenaam is. We maakten in 2021 ook al een nominale winst van meer dan €35.000 – wat ons op schema brengt om vorig jaar te evenaren. We beseffen dat dit soort resultaten niet long-term houdbaar zijn, maar deze voorsprong is natuurlijk wél goed meegenomen. Nog een reden om nòg meer defensief te gaan, natuurlijk.

De blauwe lijn is trouwens de lijn van dit jaar. De oranje lijn is cumulatief sinds de start van onze portefeuille.

De officiële stand van zaken

Geld geïnvesteerd: €147.550,00
Totaal in cash: €3.227,75
Waarde effecten: €201.790,56
Totaal vermogen: €205.018,31
Totaal resultaat: +38,95% | +€57.468,31

aandelenportfolio
admin@aandelenportfolio.be
Als zelfstandig ondernemer was ik tot voor kort overtuigd van één ding: investeren doe je het best in jezelf! Mijn persoonlijke financiële situatie was dus tot enkele jaren geleden volledig afhankelijk van de resultaten van mijn eigen onderneming. Op deze site volg je mijn eerste stappen op de beurs en de uitbouw van mijn aandelenportfolio.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.