2020: Een statusrapport

aandelen overzicht 2020We eindigen ons eerste kalenderjaar op de beurs met een mooi rendement. Natuurlijk hebben we met onze instap in de laatste dagen van mei nog een hele mooie run kunnen meepikken, al misten we natuurlijk de meest agressieve run in de maanden april en mei.

Hoe dan ook is het een succes geweest, en hebben we al erg veel geleerd. Ondertussen hebben we een mooie portefeuille opgebouwd met een goede spreiding; en hebben we ook een actieve tradingrol opgenomen met een deel van ons kapitaal.

Geïnvesteerd kapitaal

In totaal hebben we heel wat meer geïnvesteerd dan we origineel gepland hebben. Tegen 31/12/2020 hadden we in totaal €141.500,00 gestort op onze DEGIRO en Binck rekeningen. Dat is toch heel wat meer dan we zelf hadden gedacht.

Gemiddeld geïnvesteerd kapitaal

Omdat we natuurlijk klein zijn gestart (+/- €12.500) moeten we ons rendement bereken op basis van hoe lang het geïnvesteerd is geweest. Gemiddeld hebben we tijdens de actieve periode €100.678,57 in de markt gehad. Hierop baseren we ons gemiddelde rendement zo meteen.

Wat was het rendement?

We hebben netto €22.359,68 verdiend in 2020. Een leuk resultaat. Dat is 15.83% op het totaal geïnvesteerde kapitaal – maar meer relevant 22,21% op het gemiddeld geïnvesteerde kapitaal. Dit is een getal dat we volgend jaar natuurlijk niet gaan halen, maar het maakt wel dat we dit jaar mogen starten met €163.859,68 – wat ons toch een mooie voorsprong geeft. We kozen duidelijk een redelijk goed moment om in te stappen! Toch hadden we beter gewoon alles in Bitcoin gestoken, natuurlijk. 😉

Wat verwachten we van 2021?

Geen flauw idee. Zolang de rentetarieven laag blijven zal de markt waarschijnlijk nog wel even goed blijven; maar een stevige correctie lijkt toch op z’n plaats. Hier en daar proberen we wat winst te nemen; maar met een markt die zo doorduwt is dat toch ingewikkeld. Spreiding en hier en daar voldoende defensieve effecten is de belangrijkste strategie.

aandelenportfolio
admin@aandelenportfolio.be
Als zelfstandig ondernemer was ik tot voor kort overtuigd van één ding: investeren doe je het best in jezelf! Mijn persoonlijke financiële situatie was dus tot enkele jaren geleden volledig afhankelijk van de resultaten van mijn eigen onderneming. Op deze site volg je mijn eerste stappen op de beurs en de uitbouw van mijn aandelenportfolio.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.