Q2 2022: Rate Hikes, Inflatie en een zwakke Euro – onze situatie

inflatie 2022Zoals jullie weten heb ik in het laatste jaar een hoop extra geïnvesteerd in mijn aandelenportefeuille. Natuurlijk is ook mijn portefeuille heel wat in de min voor dit jaar – en natuurlijk zijn er heel wat grote risico’s voor de (nabije) toekomst. In deze korte update bespreek ik kort welke stappen ik heb genomen; hoe groot de impact op mijn portefeuille is en hoe ik met deze risico’s omga.

Toch begin ik graag hiermee: mijn investeringshorizon is écht de lange termijn. Dit wil zeggen dat ik niet hoef te panikeren en dus ook geen angst heb voor de kortetermijngevolgen op de papieren waarde van mijn aandelen.

1. De impact op mijn portefeuille

De impact is groot maar kon groter. Omdat ik bijna mijn hele portefeuille in USD heb kan ik maximaal “genieten” van de sterke dollar ten opzichte van de Euro. De 20% sterkere dollar maakt dat ik de verliezen erg beperkt zie. Daarnaast was ik al zeer beperkt invested in de sectoren die het meest getroffen zijn: money draining tech zit slechts zeer beperkt in mijn portefeuille – mega-cap tech als Alphabet en Microsoft doet het een stuk beter. Mijn focus op value en sterke balance sheets maakte dat ik in de run omhoog wat minder presteerde; maar houdt nu de bodem relatief “veilig”.

2. Welke stappen heb ik ondernomen

Weinig. Ik heb hier en daar wel vers kapitaal voorzien en hou een aanzienlijke hoeveelheid cash aan de sideline om waar nodig bij een echte crash/recessie selectief bij te kunnen kopen. Ik heb enkele posities met zwakkere balance sheets verkocht (zelfs met verlies) en heb aan ’t begin van 2022 ook een commodities ETF gekocht om de stijgende grondstoffen wat te hedgen. Toch gaat dit over een relatief klein bedrag dat eerlijk gezegd onsignificant is voor mijn portefeuille.

3. Hoe ga ik met de risico’s om in de nabije toekomst?

Ik plan weinig veranderingen. Ik focus op sterke bedrijven, liefst met free cashflow en probeer iets minder brede indexfunds te kopen. De ETF’s die ik bijkocht zijn non-EU aangezien de risico’s in Europa groter lijken. De dollar zou wel eens boven parity met de Euro kunnen uitstijgen in de komende weken; en dus pas ik daar ook niets aan.

De huidige situatie van mijn portefeuille

Year To Date ben ik 4,65% in het rood voor 2022, goed voor een nettoverlies van €20372,18. Cumulatief sinds de start ben ik nog 11,92% in het groen, goed voor een resultaat van €44505,13.  Significant minder dan voorheen, maar nog steeds relatief acceptabel.

Laatste update: 08/07/2022
Geld geïnvesteerd: €2373.247,71
Totaal in cash: €5.827,75
Waarde effecten: €411.925,09
Totaal vermogen: €417.752,84
Totaal resultaat: +11,92% | +€44.505,13


Resultaat 2020: +22,21%
Resultaat 2021: +24,91%
Resultaat 2022: -4,65%*

Q2 2022 resultaat

 

aandelenportfolio
admin@aandelenportfolio.be
Als zelfstandig ondernemer was ik tot voor kort overtuigd van één ding: investeren doe je het best in jezelf! Mijn persoonlijke financiële situatie was dus tot enkele jaren geleden volledig afhankelijk van de resultaten van mijn eigen onderneming. Op deze site volg je mijn eerste stappen op de beurs en de uitbouw van mijn aandelenportfolio.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.