Wat is VWRL? Is het een interessante ETF?

ETF VWRL

VWRL ofterwijl de Vanguard FTSE All-World UCITS ETF, is één van de populairste ETF’s op dit moment. Het bedrijf achter deze ETF is Vanquard. Dit bedrijf is de op één na grootste vermogensbeheerder ter wereld. Deze ETF omvat méér dan 3600 verschillende aandelen, in verschillende sectoren, verdeeld over verschillende landen.

Doordat deze ETF zo gespreid is, zien veel mensen het als een ‘veilige’ investeringen. Ondanks dat de ETF zeer gespreid is en niet afhankelijk is van één bedrijf, kun je nooit ‘veilig’ investeren. Wanneer je investeert, neem je risico’s. Je kunt je inleg of een deel hiervan verliezen. Het is daarom belangrijk om zelf onderzoek te doen.

Op dit moment staat de koers op 94.06 euro. 6 maanden geleden stond de koers nog op 110 euro. In de afgelopen 6 maanden is de koers gedaald met 14%. Deze ETF heeft ook last gehad van de dalende koersen.

Veel aandelen binnen deze ETF, zijn gezakt in prijs. Deze ETF heeft geen hele grote posities. Apple is de grootste positie. Op dit moment bestaat deze ETF voor 3.3 procent uit Apple-aandelen. De één na grootste positie is Microsoft, waarna Alphabet en Amazon vlogen.

Eerste ETF voor beleggers

Veel mensen die beginnen met investeren in ETF of aandelen, beginnen met een breed gespreide ETF. Veel Nederlanders beginnen met het kopen van deze ETF. Waarom? De ETF heeft over de jaren een ‘goed’ gemiddeld rendement, er zitten minder risico’s aan als bij gewone aandelen en je hoeft minder onderzoek te doen.

Mensen die niet druk willen zijn met beleggen, maar wel een vermogen willen opbouwen, kiezen vaak voor ETF. Ook waren de resultaten in het verleden erg goed. Maar, let op! Verleden geeft geen zekerheid. Het is belangrijk om zelf onderzoek te doen. Uiteindelijk ben jezelf verantwoordelijk voor je beleggingen.

Spreiding ETF

Deze ETF is één van de meest gespreide ETF’s ter wereld. Dit kan een groot voordeel zijn. Deze ETF is niet afhankelijk van één of meerdere bedrijven. Wanneer je investeert in een aandeel, houden de meeste mensen het nieuws goed in de gaten. Wanneer je investeert in een ETF, houden mensen de verschillende aandelen minder in de gaten. Dit komt mede doordat VWRL niet afhankelijk is van één aandeel.

VWRL kun je kopen bij De Giro en BuxZero. Bij deze twee brokers betaal je ‘weinig’ transactiekosten. VWRL zat in de ‘kernselectie’ van De Giro. Je betaalt dan helemaal geen transactiekosten. Eén keer per maand kun je een aandeel of ETF kopen zonder transactiekosten. Bij BuxZero zijn de kosten sowieso erg laag.

De gemiddelde kosten bij BuxZero liggen lager dan bij De Giro.

Gemiddeld Rendement

Over de jaren heen heeft deze ETF het zeer goed gedaan. Tussen 2013 en 2020 haalde deze ETF een gemiddeld rendement van 11.09%. In combinatie met de spreiding, willen veel mensen in deze ETF investeren. Let op! Verleden geeft geen zekerheid voor de toekomst.

Toch, kiezen veel mensen die beginnen met beleggen voor deze ETF. De spreiding wordt genoemd als het grootste voordeel. In de afgelopen 5 jaar steeg het aandeel met 40%. Op dit moment staat de koers op 94.06 euro.  De all-time-high van VWRL is 110.80 euro. Dit werd gehaald in november 2021. Sinds die tijd is de ETF flink gezakt in waarde.

Wall Street Vanguard

Over Vanguard

Vanguard hoort bij de grootste vermogensbeheerders van de Wereld. Op dit moment beheert het bedrijf ongeveer 5.3 miljard euro. Vanguard staat bekend om de lage kosten en hun langetermijnperspectief. Bij Vanguard vinden ze rendement over de lange termijn het allerbelangrijkste. De kosten bij VWRL liggen op 0.17 procent. Vanguard is opgericht in 1975. Sindsdien is het bedrijf gespecialiseerd in vermogensbeheer en eigen beleggingen.

Kosten

De kosten zijn op dit moment 0.17%. Dat betekent wanneer een aandeel 100 euro kost, je 17 cent aan kosten betaald. Als je wilt beginnen met beleggen, en je wilt de kosten laag houden, kun je beleggen bij een broker. Bij brokers betaal je bijna altijd minder transactiekosten dan bij banken.

Conclusie

VWRL kan een goede ETF zijn om in te investeren. Zeker, als je beginnend belegger bent en weinig onderzoek wilt doen. Doordat je niet afhankelijk bent van één of een aantal aandelen, houden mensen het nieuws minder in de gaten. Als je investeert in één bedrijf, hou je het nieuws beter in de gaten. Dat ene aandeel bepaalt de volledige koers van het bedrijf.

Ikzelf ben niet invested in deze ETF – maar ben wel aangesloten bij DEGIRO en BuxZero.

aandelenportfolio
admin@aandelenportfolio.be
Als zelfstandig ondernemer was ik tot voor kort overtuigd van één ding: investeren doe je het best in jezelf! Mijn persoonlijke financiële situatie was dus tot enkele jaren geleden volledig afhankelijk van de resultaten van mijn eigen onderneming. Op deze site volg je mijn eerste stappen op de beurs en de uitbouw van mijn aandelenportfolio.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.